Hälften så många behövs i banksektorn

boban.velkovski

Hälften så många behövs i banksektorn

03 Mar 2019 Comments Closed 101 Views

Nordea är i full gång i sin planerade nedskärning av 6 000 tjänster. Genom att sänka kostnader ska ett mer lättstyrt företag uppstå. Det i sig sänker risken, enligt von Koskull.

Bankerna är för närvarande under stort tryck från digitalisering och automation. De banker som inte klarar att följa med kommer att få det riktigt kämpigt. Det gäller speciellt bankerna i Centraleuropa, inte minst Tyskland, säger Nordeas vd i en intervju med Bloomberg.

– Det finns en stor överkapacitet. Tysk bankverksamhet handlar mest om inlåning. Det byggdes upp för den tyska rekonstruktionen, en massa besparingar som styrdes om till investeringar. Nu finns för många spelare. Tyskland har alldeles för många banker, säger Casper von Koskull.

De största hoten mot bankerna kommer från tekniksektorn, anser han. Nordea samarbetar med Facebook och Apple, så de tycker han inte är några problem. Däremot oroar sig von Koskull för Amazon.

– Alla i banksektorn tittar på Amazon. De jobbar på ett annorlunda sätt. Steget över till bankverksamhet är så mycket kortare för dem än för Google eller Apple eller Facebook.

Den avgörande faktorn är förtroende, enligt von Koskull. Nordiska banker har fått skadat förtroende i samband med penningtvätt och teknikföretagen i samband med olika integritetstrubbel.

– Våra insamlade kunddata är en guldgruva. När vi börjar hantera den informationen måste vi göra det på ett extremt ansvarsfullt sätt. Hur ska vi kunna använda den på ett sätt som inte är kränkande?

Share